ÉCOUTER LE PODCAST

 

France Culture 5 mai annonce

 

 

Hipòtesis dramàtiques

Curs avançat de dramatúrgia

Professor: Enzo Cormann

Del 15/07/2019 al 20/07/2019

Un dels dramaturgs francesos més important de tots els temps proposa un taller de discussió i debat al voltant de les idees o els projectes teatrals que estiguin escrivint els participants.

En el fons, la idea principal d’aquest taller és molt senzilla: l’escriptura dramàtica és una pràctica solitària, per molt que estigui destinada al col·lectiu artístic teatral (l’adjectiu “dramàtic” aquí cal entendre’l en el seu sentit més ampli: qualsevol mena de partitura textual pensada per a l’escenari teatral).

Com qualsevol altra pràctica artística, per avançar i adquirir una mirada crítica i prospectiva, l’escriptura exigeix un pensament exempt de narcisisme, capaç per sobre de totes les coses de “pensar en contra seva”. En aquest sentit, el filòsof Gilles Deleuze parlava d’un “combat amb ell mateix”.

La majoria de nosaltres —escriptor(e)s, dramaturg(ue)s, etc.— la tenim, aquesta capacitat, però la reflexió i l’exploració col·lectiva ens la facilita i l’esperona. Les diferències, els desacords, les singularitats ens ajuden a posar en dubte les intuïcions que cadascú de nosaltres tenim (les evidències) i ens obliguen a repensar les nostres obres.

Els altres ens ajuden a pensar “contra” nosaltres mateixos, senzillament perquè ells no som nosaltres.
Les “hipòtesis dramàtiques” que per a aquesta taller proposin els i les participants seran el material per a la nostra reflexió col·lectiva.

“Treballarem” aquestes hipòtesis com si el seu autor o autora estigués a punt de desenvolupar-les i escriure-les per a l’escenari.

Farem el possible per no veure-les com problemes als quals calgui aportar “solucions”, sinó pensar-les a partir d’elles mateixes, exposant les diferències de visió que tinguem, els nostres projectes artístics i les nostres singularitats.

En aquesta mena de trobades no hi ha professors ni alumnes.

Els intercanvis que tinguem no seran debats, sinó converses de treball: l’objectiu no serà posar-nos d’acord, sinó entendre; no defensarem posicionaments de principi, sinó que els posarem en dubte.

En aquesta modalitat de treball l’única cosa que ens devem els uns als altres és acceptar que qualsevol “evidència” pot ser qüestionada, examinada, fins i tot sacsejada.

Enzo Cormann

Le 1er tome de "l'Histoire mondiale de ton âme" 

 

 lhistoire mondiale de ton ame i les creatures ne veulent pas etre des ombres

   Sous le titre générique L’Histoire mondiale de ton âme, j’ai entrepris en 2016 la composition d’un grand ensemble dramatique, entièrement formé de pièces de trente minutes, en trois mouvements, pour trois acteurs.

À l’inverse de certains shows contemporains, ce vivarium théâtral expose une collection de présences intranquilles, hantées par l’inconsistance, la superfluité et l’oubli.
Peut-être s’agit-il ici de faire fuir tout système en optant pour une dramaturgie instable, dont je revendique l’irrégularité foncière : faire fuir ou déjouer les logiques formelles ; passer ex abrupto d’un registre à l’autre ; suspendre l’action en cours ; crever le tuyau des résolutions narratives ; brouiller les pistes, cultiver l’incertitude – superposition de scénarios contradictoires, jeux de reflets et miroirs déformants, incohérences ostensibles, coq-à-l’âne, changements d’adresse intempestifs…

Tracer la ligne, les lignes incertaines d’un rapport au monde hésitant, tant fantasmatique qu’objectif, velléitaire, dubitatif, incohérent, erratique, cafouilleux…